קריאה וכתיבה

קריאה וכתיבה

קריאה וכתיבה הם כלים מרכזיים לעתיד התלמידים, על מנת לבטא את עצמם ולתפקד באופן עצמאי (לדוגמה כתיבת רשימת קניות, קריאת שמות הרחובות, תקשורת דרך וואצאפ ועוד).
בבית הספר, הלמידה היא דיפרנציאלית-כל תלמיד לומד לפי חוזקותיו ולפי הדרך המתאימה לו.

תחומי למידה:

מודעות פונולוגית: המכנה המשותף לכל התלמידים הוא שיפור מודעות פונולוגית, כלומר חלוקת מילים להברות, זיהוי צליל פותח וזיהוי צליל סוגר.

קריאה: כל תלמיד לומד בשיטה אחרת -קריאה בסמלים, קריאה גלובלית או קריאה פונטית.
קריאה בסמלים- היא קריאה של הסמלים SYMBOLSTIX)) המופיעים באפליקציות תקשורת תומכת חלופית. קריאה בסמלים היא התחלה טובה על מנת להרחיב את אוצר המילים, ע"מ  שהתלמיד יוכל לזהות באייפד שלו, ללמוד הרכבת משפטים ולהתחיל קריאה מימין לשמאל.
קריאה גלובלית – מתאימה לתלמידים בעלי תפיסה חזותית ותבניתית טובה. בגישה הזאת, נקודת המוצא היא המילה השלמה, כתבנית בעלת משמעות. היא מאפשרת למידת  אוצר מילים רחב וקריאת משפטים אחרי זמן קצר.
בקריאה הפונטית -לומדים ראשית את הצירופים (אות+סימן ניקוד) ורק אחר כך ניגשים לקרוא מילים המורכבות מאותיות וסימני ניקוד מוכרים. זאת השיטה הנפוצה ביותר בארץ.

הבנת הנקרא: חשוב מאוד לשים דגש על הבנת הנקרא, אפילו בתחילת תהליך הקריאה.
אנחנו עובדים על מיומנות זאת דרך משחקים כגון התאמת תמונה למילה, דרך שאילת שאלות באייפד או במלל.

כתיבה: בכתיבה, אנחנו משתמשים בכל כלי האפשרי: הקלדה באייפד, כתיבה בטוש, בעיפרון או בפלסטלינה.

שפה רוחבי:

בשיעורים אלו התלמידים לא לומדים בכיתות האם, אלא מתחלקים לקבוצות לפי הרמה והתוכנית לימודית המתאימה לכל ילד.
הקבוצות מחולקות לפי אופן הקניית הקריאה- על פי גישה פונולוגית (צירוף הבהרות וצלילים למילה), על פי גישה גלובלית (זיהוי מילה שלמה), וחשיפה והרחבה של אוצר המילים כהכנה לקריאה. בקבוצות הלמידה.
הלמידה בקבוצות נפרסת על תחומים שונים בשפה כמו הבנת הנקרא, מענה על שאלות, הרחבת אוצר מילים, הבנת משמעות המילה ובנית משפט, העבודה נעשית במילים, סמלים בהתאם לרמה וצורכי הקבוצה ובדרכי הוראה שונות.

 

קריאה בסמלים קריאה וכתיבה דרך האייפד קריאה פונולוגית